Presentació curs 2020-21. Benvinguts a Geographica, el Taller de GEA!

 Hola xics i xiques!


Benvinguts a Geographica, el taller de GEA, el blog de Geografia destinat a l'alumnat de 3°ESO de Geografia i Història del curs 2020-21!

A) La Geografía no és el que t'havien contat fins ara...

Aquest curs ve ple de novetats i entre elles us proposarem fer una volt de rosca a tot el que us han dit sobre en què consisteix estudiar Geografia. Tot es redueix a "memoritzar noms de llocs, etc" ?.... Què va! Ens serveix per a comprendre com vivim i pensar com podem millorar les nostres formes de vida i aconseguir un futur millor.

La Geografia és la ciència molt global que estudia tot el que ocorre en la superfície terrestre, tracta de conéixer com és l'espai que ocupen els humans per a viure, i per això a més de conéixer el medi físic, té especial interés en analitzar la relació de l'ésser humà amb el mitjà natural. Per això no sols hem d'identificar la Geografia, amb una de les seues branques, la Geografia Física, sinó que també té altres branques molt importants, com la Geografia Humana, que estudia les societat humanes des d'un punt de vista espacial, sobre com es relacionen els humans amb el mitjà per a habitar-lo. Estudia els seus paisatges i les maneres de vida. Finalment, la Geografia política, analitza com s'organitzen les societats i com es distribueixen en l'espai.

En aquest curs, tractarem les altres Geografies (Humana, Política, Cultural) i la seua relació amb la Física. Coneixerem com funciona el món, com s'organitza a nivell polític i econòmic.

Ara, mira aquest vídeo sobre Geografia de La Cuna de Halicarnaso:


Tasca 1: (Data de realització: dilluns 14- Grup A ó 17 setembre- Grup Z)
Respon al quadern a aquestes qüestions després de llegir la primera part de l'entrada i veure el vídeo de ¿Por que estudiamos Geografia? de LaCunaDeHalicarnaso.

- Què significa el terme Geografia?
- Què estudia la Geografia? Quines són les seues diferents branques i què estudien?
- Per a què pot servir-te aprendre Geografia?


B) Geografíes humanes per a descobrir

Reflexionarem sobre què significa ser Ciutadà del món. Sobre el nostre paper com a Habitants del Planeta i nostra reponsabilitat en la seua conservació. Us propose, en aquest curs, realitzar una mirada diversa sobre la riquesa cultural del planeta, per això, sens dubte, és molt adequat, cridar-lo, Planeta Humà. Un llegat de coneixements sobre com hem sabut sobreviure en els llocs més inhòspits.
Fixeu-vos en aquest fragment de vídeo del documental Planeta Humano de la BBC:


Tasca 2: (Data de realització: Dimarts 15-Grup A - Dijous 17 setembre-Grup Z)

Respon a aquesta qüestió després de veure el fragment del documental Planeta Humà.
Quina imatge de totes les que mostra t'ha resultat més impactant? Al fet que part del món correspon? Tracta de proposar que lloc, regió o continent pot correspondre.


C) El viatge és el més important: cap a una Geografía critica


I per a què aneu veient com enfocarem aquest viatge al Planeta Humà, us posse dos exemples basats en dos casos reials:

Un, un testimoniatge d'una mirada crítica i activa sobre els reptes de la nostra societat actual del s. XXI, de la mà de la jove activista Greta Thunberg.


Potser aquest any 2020, ella ha sigut l'exemple de com una acció individual passa a ser notícia, i com el focus mediàtic situat sobre una persona, desdibuixa, gargoteja i posa la picota, a la mercè de la critica indiscriminada de qualsevol.

Però lluny dels focus mediàtics molts joves activistes han continuat realitzant reivindicacions, a cost sovint de posar en perill la seua pròpia pell. Són exemple d'una geografia crítica actual.

Més informació sobre Greta: https://verne.elpais.com/verne/2018/12/17/articulo/1545042812_853886.html

I dos, com a colofó final d'aquesta presentació, un segon cas, el de Matt, Where the hell is Matt?, que ens permet que reflexionem sobre què ens fa humans, compartir, gaudir i fer amics. Aquests mateixos desitjos van portar a Matt a recórrer el món per a acostar mirades, conscienciar sobre les necessitats d'altres persones i d'unir ponts entre les diferents zones del Planeta Humà.


Tasca 3: (Data de realització: Dijous 17 de setembre-Grup A -- dilluns 14 setembre Grup Z)
Where the hell is Matt?
Partint d'aquest exemple de fenomen viral realitzat en 2008 per Matt en els seus viatges pel món. Realitza i completa aquest mapamundi seguint aquests passos:

- Apunta  al quadern els noms dels paissos que visita Matt (els que puges agafar al veure el vídeo, no cal que siguen tots).
- Indica al constat de cada nom de pais  a quin continent pertanye. Al finalitzar pots comprobar les teues respostes amb un atlas o google maps.
- Descarregat este mapa mundi politic:
- Situa al menys 5 paissos al mapa, posant numeros al mapa.
- Obri el llibre a la pagina 2 i consultant l'esquema de les llinies terrestres de la terra, marca les seguents al teu mapa, amb els graus corresponents (Ecuador, Meridià 0, Tròpic de Cancer, Tropic de Capricorni, Cercle Polar àrtic i antàrtic).I finalment marca al mapa el noms dels Hemisferis (Hemisferi Nord, Hemisferi Sur).
- Respon. ¿Matt va visitar més paíssos del Hemisferi Nord o del Sud?

Pinxa a la imatge i dona-li a guardar el mapamundi polític.


Avís IMPORTANT: Setmana 14 al 18 de setembre
Grup A: farà les tasques A i B durant la setmana a distancia al quadern i el  dijous faràn en Clase la tasca C.

Grup Z: fa el dilluns i dimecres a Clase la Tasca C i B, i a casa la tasca A al quadern.

Les corregirem a clase a les sessions presencials amb la professora.


D) Bon treball i continuem a Geographica GEA:

Esteu preparats en este curs per a aquest repte?

Ací us deixe la Guia Docent de l'assignatura. Descarregueu-la ací
Benvinguts a Geographica!!




Comentarios

Entradas populares