BLOC II: LES PERSONES

 

Benvinguts a la segona etapa del Planeta Humà!



Continuem l'assignatura analitzant el Segon Bloc: Les persones.

Els joves, el futur d'Europa. 

En aquest bloc (UD1 y UD 2) introduirem conceptes  sobre geografia política (organització política, estat, formes d'estat, règims polítics democràtics i no democràtics, cooperació internacional i els organismes internacionals, etc.), com ens organitzem en les societats actuals  per a viure en comunitat, els reptes i problemes actuals dels ciutadans del món, etc.. 


Coneixerem com funciona la Unió Europea i prendrem a Espanya com a anàlisi de l'organització territorial d'un estat i els reptes del desenvolupament del segle XXI. 

Manifestació del 15 M recorrent els carrers espanyols. Fa 6 anys. 

L'altre gran tema a treballar el conéixer com és la població mundial (UD 2), comprendre l'evolució demogràfica de les societats actuals, les diferències i desigualtats en les condicions de vida, els grans processos migrants contemporanis i la mobilitat demogràfica com a senyal més característic del segle XXI (emigració econòmica, refugiats, etc.). 

Viatgers en estació de *Saint-*Lazare, París (*Getty, El País). 2019

Viatgers procedents d'Itàlia protegits amb mascaretes a la seva arribada a l'aeroport de Manises 2020.


Vista del campament de refugiats en Chios (Grècia), establit des de 2015. FONT: The Guardian 

Imatge del foc en el camp de refugiats de Moria, el major de Grècia a l'illa de *Lesbos. 2020


De nou l'enfocament part de la intenció d'aplicar els principis de la Geografia critica i radical, promovent mitjançant l'estudi o anàlisi d'exemples, una reflexió sobre els problemes i reptes actuals de les societats contemporànies. 

Una geografia útil per a provocar la curiositat i la crítica sobre com funcionen les societats contemporànies i el paper de l'individu o ciutadà en elles. Si en un determinat Estat no reconeix o garanteix els drets bàsics dels seus ciutadans, com afecta a les poblacions que habiten allí?, o en les Societats del Benestar aquests drets i serveis estan garantits en el futur?

Dins de les competències clau d'aquest bloc, el repàs a la Geografia política dels principals estats del món, és una activitat clau, amb Taller sobre Geografia Politica. Per a fomentar un aprenentatge significatiu, inclourem una aproximació al tema com a problema, i reproduirem la reconstruccion del processos de formació d'alguns països, entre ells els estats de l'actual Península  balcànica o el repàs a la creació de l'actual estat de les autonomies a Espanya.

Un altre aspecte destacat serà la caracterització de la Unió Europea com a institució política comuna, òrgan de cooperació i representació política, i la seua anàlisi des d'una perspectiva pràctica, intercultural i civica, que aborde la ciutadania europea i el projecte europeu comu. Què significa o aporta per als joves europeus? Respon a les seues necessitats? Què significa ser europeu en el segle XXI?


Comentarios

Entradas populares