UD0. El clima d'una ciutat: Canberra

 Un dels trets naturals que més incideixen en la vida dels éssers vius és sens dubte el clima. Descobrirem mitjançant l'anàlisi d'un exemple pràctic, la ciutat de Canberra, com s'estudia el clima d'un lloc.

Vista des de l'aire de la ciutat de Canberra. 

Temps atmosfèric i clima

Però hem de tindre clar la diferència entre clima i temps atmosfèric. El temps atmosfèric és l'estat de dt. atmosfera en un determinat moment en un lloc concret (d'ací la importància que donem a conéixer i precedir el temps que cada dia farà). Però per clima, en canvi, entenem els trets climàtics propis d'un lloc al llarg d'un període més llarg, aproximadament més de 10 anys i 30.



Com s'estudia el clima d'un lloc? 

Per a conéixer el clima d'un lloc, els científics, els climatòlegs i *metereólogos, situen en diferents punts d'una localitat, estacions meteorològiques que mesuren i recullen informació sobre els elements del clima de manera diària. Per elements del clima recordem ens referim a les principals variables *atmosfericas: temperatura, precipitacions, insolació, humitat, nuvolositat, pressió atmosfèrica etc.

A més el clima ve condicionat per una sèrie de factors que el determinen i modifiquen. Els principals són:

  • Factors astronòmics: principalment relacionats amb la seua Latitud, és a dir, la seua localització geogràfica respecte a l'Equador. Això situarà a cada clima en una de les zones climàtiques del món. 
  • Factors orogràfics: és a dir, el relleu condiciona el clima de diverses formes. Per exemple generant el conegut efecte *Fohen, o fins i tot per la seua altitud, creant *imas propis d'Alta Muntanya. Un altre exemple, és la situació d'un lloc a l'interior dels Continents, que genera climes més secs. 
  • Factors oceànics: la proximitat a doll i oceans, condiciona els trets del clima d'un lloc, *suavizandolos o generant entorn més humits de l'habitual. 
Així que, si volem conéixer com és el clima d'un lloc, serà molt útil que estudiem com és el relleu, si se situa prop de la costa o a l'interior, la seua altitud respecte al nivell de la mar, etc.

Amb els mesuraments setmanes i mensuals es calculen els paràmetres mitjans de cadascun dels elements del clima:
 
  • Temperatures: temperatures mitjanes de cada mes, màxima i mínimes i temperatura mitjana anual, etc. I es mesuren amb termòmetres en °C. 
  • Precipitacions: principalment en forma de pluja o en climes freds de neu, i es mesuren amb un pluviòmetre en mm.
  •  
Amb aquests mesuraments es generen gràfics que permeten resumir i analitzar les dades i interpretar quin clima té cada zona.

Les zones climàtiques del món

Com recordareu en el planeta Terra tenim tres grans zones climàtiques generades per la circulació atmosfèrica i que generen tres classes de climes generals:

  •  els climes càlids, els més pròxims a l'Equador i els tròpics, és a dir de latitud baixa;
  •  els climes freds, situats entorn de les línies dels cercles polars i els pols i per tant de latitud molt alta; 
  • i una gran zona intermèdia entre tots dos, amb climes temperats, amb Latitud mitjana. 

Ací us deixe un mapamundi amb la distribució dels climes del món.


Representant les dades del clima d'un lloc

El principal gràfic que s'utilitza per a representar les dades del clima d'un lloc és el denominat climograma. Repassa com es construeix un climograma  açí.

Comentar el clima d'una ciutat. Exemple: Canberra.

Com localitzar dades climàtiques d'una ciutat?

 Entreu en aquest enllaç  i en el cercador indiqueu el nom de la ciutat que desitgeu buscar.


TASQUES PER A CASA: 5-9 OCTUBRE

FITXA 3: EL CLIMA D'UNA CIUTAT

- Esta setmana analitzarem com elCclima ens afecta per a viure. Com a treball heu de fer un climograma de la capital del vostre pais per al Projecte Païssos i comentar les trets característics del seu clima.

Estos són els passos a seguir:
  • Entra en l'enllaç anterior i busca en el cercador el nom de la teu capital del teu país. Ahi aconseguirás un exemple de climograma i una tabla de dades de temperatura i precipitacions de tot el any. Amb eixes dades construix al quadern el climograma de la teua ciutat.
  • Despres aplica l'analisis del climograma segons hem fet a classe amb Camberra
  • Per a ajudar-te, consulta les págines del llibre sobre el climes del món i de Europa.
  • Busca a google com es el clima de la teua ciutat, y que elementos turistics i paisatges pots encontrar allí.
  • Amb tota esta informació redacta un text amb aquestes parts:
    • Descripción dels trets del clima de la teua ciutat
    • Recomanacions per a viatjar a eixa ciutat: tens que escriure amb tot el que saps sobre esta ciutat quan serai millor visitar-la i qué coses pots fer gràcies en la teua visita.
    • Adjunta la imatge del climograma de la ciutat que has cosntruit
    • Adjunta una imatge de paisatges de la ciutat o els seus rodalíes.
    • Conclusions: qué coses t'han agradat més d'eixa ciutat o país, i quines menys.

Comentarios

Entradas populares