SA G2. Per que migren les persones?

Anem a treballar en la nostra segona SdA G2un aspecte important con és la Mobilitat de les Persones, les Migracions al món, en el passat recent i actualment.

Migra Storium

La SdA es denomina com una gran pregunta oberta al alumnat "Per què emigra la gent?", e intentem possar un contexte molt real per a la classe (tenen procedències de diversos països del món i de diferents regions d'Espanya).

Tractem d'analitzar a més els ODS sobre tot per a treballar el 10 Reduir les desigualtats i Lluita contra la Xenofobia. 

Ens permetrà a més treballar altres aspectes de la Demografia y la Geografía de la Població, els fluxos migratoris i els càlculs de saldo migratori i  les aportacions dels migrants per al desenvolupament econòmic del país de acogida. 

També ens permet connectar com introducció al bloc de la política perquè ens ajuda a traballar la història com a migrants del continent europeu per a situar en context els actuals fluxos migratoris.

Treballarem amb un quadern individual a treballar per cada alumne i aconseguir els punts necessaris per a superar el repte.

Per què la gent migra?

A) Conceptes clau: Migracions, Migrants, etc.

B) Classificació de Migracions
- Procedència o àrea afecció: INTERNES I EXTERNES
- Causes o motius
- que suposa la migració per als migrants, país d'origen i de acogida.

C) Analitzar les CAUSES i classificarles
Econòmiques=
Exemple històric: Espanya Buida llibre

Catàstrofes=

Desplaçaments forçats=
Exemple: refugiats de guerra. 


REPTE: FEM UNA NOTÍCIA
- Investiguem sobre casos actuals de desplaçaments de persones per emergències.
-Escrivim una Revista per al Centre sobre articles sobre Migracions actuals i la acció d'Acnur.
- recerca de notícies d'actualitat:
- repartir les temes i cas d'estudi
- redacció de notícies i maquetació dels articles
Exemple de noticiaLlegir

D) Fluxos migratoris: què són i com funcionen


Analitzem un mapa de fluxos migratoris
Saquen informació sobre rutes migratòries actuals.
Veure mapa interactiu 2013

E) Arrels històrics de Migracions: el passat emigrant d'Europa i Espanya

Otra historia del Segle XX: la Europa Migrante


España país de emigrantes
Resumen aqui
📽️🎥Videos




Movilidad de personas en UE: Espacio Schengen en Europa. 

F) Migracions i problemes de desenvolupament econòmic: la ESPANYA BUIDA i el Saldo migratori 


G) PASEM A L'ACCIÓ: VOLUNTARIAT JUVENIL. Viu la Solidaritat.

Un Camp de Voluntariat Juvenil és una activitat en la qual un grup de jovens de diferents procedències es compromet de manera voluntària i desinteressada a desenvolupar un projecte de treball amb contingut social en favor de la comunitat. 

Poden participar les persones joves amb edadts comprengudes entre els 15 i 17 años, o entre els 18 i 30 anys (tindran que tindre cumplida la edat mínima i no superar, a començament del camp, la edat màxima assenyalada en cada una d'ells).

Més informació al correu: voluntariat_ivaj@gva.es i en  xarxes socials.


REPOSITORI DE NOTÍCIES ACTUALITAT
Història de dues ciutats: Jesusalem i Gaza.
Serie BBC.

Video 1. Orígens
Video 2. Assentaments israelians
Video 3. Jerusalem ciutat santa 

REPOSITORI DE NOTÍCIES

1. Web ONU

¿Quién es un migrante?

A efectos estadísticos, las Naciones Unidas definen a un migrante internacional como cualquier persona que ha cambiado su país de residencia. Esto incluye a todos los migrantes, independientemente de su situación legal o de la naturaleza o el motivo de su desplazamiento.

Los migrantes y los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)

La Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible reconoce la positiva contribución de las personas migrantes al crecimiento inclusivo y al desarrollo sostenible. El principio básico de la Agenda es "no dejar a nadie atrás” y esto incluye a los migrantes.

Muchos de los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) de la Agenda contienen metas e indicadores relacionados con los migrantes o la migración. La meta 10.7 de los ODS insta a los países a "facilitar la migración y la movilidad ordenadas, seguras, regulares y responsables de las personas, incluso mediante la aplicación de políticas migratorias planificadas y bien gestionadas". Otras metas directamente relacionadas con los migrantes o la migración se refieren al personal sanitario en los países en desarrollo (3.c), la movilidad de los estudiantes internacionales (4.b), la trata de seres humanos (5.2, 8.7 y 16.2), la migración laboral (8.7 y 8.8), las remesas (10.c) y la identidad legal (16.9). Además, la meta 17.8 de los ODS pide que se desglosen los datos por estatus migratorio.

La Organización Internacional para las Migraciones (OIM)

Creada en 1951, la Organización Internacional para las Migraciones OIM es la principal organización intergubernamental en el ámbito de la migración y trabaja en estrecha colaboración con asociados gubernamentales, intergubernamentales y no gubernamentales. La labor de la OIM consiste en cerciorarse que la migración se gestiona de forma ordenada y humana; promover la cooperación internacional sobre cuestiones migratorias; ayudar a encontrar soluciones prácticas a los desafíos que plantean las migraciones, y ofrecer asistencia humanitaria a los migrantes que lo necesitan, ya se trate de refugiados, de personas desplazadas o desarraigadas.

En 2016, la OIM suscribió un acuerdo con las Naciones Unidas, convirtiéndose en una organización conexa. La agencia actúa como coordinadora de la red de las Naciones Unidas sobre migración, establecida por el Secretario General en 2018.

Datos sobre migración

Según las últimas estimaciones elaboradas por la División de Población, en 2020, el número de migrantes internacionales en todo el mundo —personas que residen en un país distinto de su país de nacimiento— alcanzó los 281 millones. Las mujeres migrantes constituyen el 48% de los migrantes internacionales. Casi tres de cada cuatro migrantes internacionales tenían entre 20 y 64 años, y 41 millones eran menores de 20 años. La mayoría de los migrantes internacionales residen en Asia y Europa (31% respectivamente), seguidos de América del Norte (21%), África (9%), América Latina y el Caribe (5%) y Oceanía (3%).

El Centro Global de Análisis de Datos de Migración de la OIM es el encargado del Portal Global de Datos Migratorios, que se creó para garantizar que se presentan datos precisos sobre la migración. Se trata de una base de datos centralizada con acceso a estadísticas pertinentes y completas y con información fiable sobre datos de migración a nivel mundial. 

Día Internacional del Migrante (18 de diciembre)

En diciembre de 2000, la Asamblea General proclamó) el 18 de diciembre como el Día Internacional del Migrante. Ese mismo día en 1990, la Asamblea había adoptado la Convención Internacional sobre la protección de los derechos de todos los trabajadores migratorios y de sus familiares.

Soy migrante

Persones com tú i com jo

Qualsevol de nosaltres pot ser migrant


2. WEB contra las FAKE NEWS O MIGRACIÓ

#RedAlRescate


Maldita Proyecto

Comentarios

Entradas populares