SdA G4. Saps com funciona l'Economia mundial? Com podem salvar la ciutat actual?

Benvinguts al bloc sobre Geografia econòmica i territorial. En esta nova SdA anem a descobrir com funciona la Economía en el món actual i la planificació territorial de les ciutats.

🏙️ Com salvem la ciutat actual per a les persones?
Anem a conèixer un model d'analisi econòmic que es va implantar a la ciutat a d'Amsterdam amb la Pandèmia del COVID en 2020, per a reflexionar sobre quins són els reptes de la societats actuals: el model de la rosquilla O Donut.


Per a desenvolupar esta Situació d'Aprenentatge anem a fer un Portfoli individual sobre Geografía econòmica. El repte afegit que us proposem tracta de dissenyar l'estructura d'una ciutat sostenible que tinga tots els elements de l'economia actual

La Tasca-Projecte tindrà tres parts:
- Informs econòmics sectorials
- Disseny d'una ciutat/barri que tinga tots els sectors econòmics funcionant al mateix temps (Plànol i distribució de espais urbans).
-Propostes d'una empresa de turisme cultural i esportiu. Per a presentar la vostra empresa deureu dissenyar un spot de ràdio o podcast pero anunciar-vos.

🟥 Per a poder enfrontar este repte hem de començar una Fase de Documentació i Investigació per repasar què saben sobre la Organització econòmica del món, els sectors econòmics del món i la seua situació actual, els problemes socials i mediambientals que sofreixen les societats actuals i els reptes de futur que tenen els països per a garantir un desenvolupament socioeconòmic digne i beneficiós per a tots la humanitat.

🟧Després tractaren la Fase de Disseny de Prototip de ciutat actual i de futur. Una ciutat inventada que desenvolupe un exemple d'economia actual, ambs els seus elements positius i el seus problemes.

🟨L'última fase consistirà en el Projecte de creació d'una empresa de turisme cultural i esportiu o natural, amb una Pla de Negoci i la elaboració d'un spot publicitari de la empresa.


🟥 1. FASE DE DOCUMENTACIOCONEIXENT EL MÓN ACTUAL: VIURE A LES CIUTATS DEL SEGLE XXI I EL REPTE DE L'ECONOMIA ACTUAL

Com s'organitza l'economia d'un país, estat i regió? I del món?


- Quin MODELO ECONOMIC predomina en la actualitat?

SISTEMA ECONÒMIC CAPITALISTA
NEOLIBERALISME ECONÒMIC 
(Teoria economica actual)

- Com FUNCIONA?
"LA GRAN FÀBRICA ÉS EL MON"
GLOBALITZACIO ECONÒMICA

3- BAROMETRE SOCIAL: 
QUINA CLASE DE MON FABRICA LA ECONOMIA GLOBALITZADA? Qui guanya i qui perd?

Com es mide la riquesa d'un Pais? La Guerra dels Indexs PIB versus Qualitat de Vida

Qué són las crisis económiques? Accidents o fases obligatories en el desenvolupament capitalista?

Quins són els models econòmics que coneixes?
Els models econòmics contemporanis són tres:
- Economia capitalista o liberal
- Economia mixta
- Economia planificada

Quins són els sectors econòmics principals i que funció fan?
A la divisió tradicional dels sectors, són tres, però la realitat actual ens presenta un panorama més ampli. (Llibre).

1. L'activitat econòmica: definició i fases de la actividad económica.

2. Som Agro, presentat el sector primàri.

Conceptes inicials:
Veiem en que consisteix el Sector Primari , visiona este video. Ver video completo aquí
Llig i subratya el primer apartat  "Les activitats del sector primari".

Els problemes del sector agrari. Som Agro, I tú? 
Veiem quins són els problemes dels profesionals del Sector Primari, visiona este video.
"Si el campo no produce, la ciudad no come"
Crisis en el Campo açi

El problema del Camp Europeu està entre altres coses en la mateixa globalització i en la falta de competitivitat quantitativa que no qualitativa front a altres regions agràries del món. La PAC, la política Agrària Europea va nàixer per tractar d'ajudar al manteniment i suport de este sector en Europa , res competitiu en aquells moments i garantir el desenvolupament local a regions rurals d'Europa.

Lectures recomanades aquí identifiqueu els problemes que denuncia el texte.

Busca al llibre més informació sobre la PAC que sirvan pero a explicar el malestar dels agricultors europeus actuals.

Taller sobre el Sector Primari

Anem a analitzar la Agricultura i Ramaderia com problema, les dificultats d'aquest sector econòmic en Europa i Espanya per a eixir andavant. 

A) OBSERVEM ELS NOSTRES PAISATGES AGRARIS 
Els paisatges agraris d'Europa i Espanya

Abans de començar a analitzar els problemes del camp espanyol, anem a mirar per la finestra (anem a cercar al nostre entorn un paisatge agrari). Els que no tinguen aprop un observarem imatges com esta.
Paisatge de l'horta valenciana

Intenteu fer un joc, Quins elements identifiqueu en l' imatge? Agrupeu per un costat els Elements naturals i per altra els Elements humans. A quina  activitat agrària es dediquen? Que serán les construccions que apareixen a la imatge?

Es cert, se tracta d'un paisatge rural, d' un paisatge agrari. Però, qué volem dir amb allò? Necesitem repasar algunes idees bàsiques per a poder realitzar este taller.

Activitat:
Visiona el  video i repasa alguns conceptes bàsics (parceles, sistemes de cultiu, variedats de cultius, etc..). Copia els esquemes que apareixen en el vídeo al tu quadern i completa les definicions amb las páginas del nostre llibre de text.

Video açi
Busca al llibre exemples sobre estos conceptes.
 
Variables que caracteritzen un paisatge agrari


Ara visiona este segon vídeo i repasa els factores que influixen als  paisatges agraris:
B) EL NOSTRE CAMP, EL CAMP D'ELX

Gestió de l'aigua 
Palmeral Patrimoni de la Humanitat 

C) ALTRES PAISATGES AGRARIS: RAMADERIA
Veure llibre.

D) PESCA 
Veure llibre.

Totes les activitats del món agrari que hem vist, configuren uns paisatges propis que caracteritzen el món rural pel territori periurbà de les ciutats. El camp prové de matèries i de aliments a la ciutat. I sense ell el model econòmic actual no es podria mantindre.


🟧 Després de repasar el espai agrari, cal aproximar-se al foco económic actual del món: les ciutats. Com s'organitzen les activitats econòmiques a nivell mundial? La Ciutat y la seua economia.
 Tractarem es esta Fase de Disseny de Prototip de dissenyar el Mapa Conceptual i visual d'una ciutat actual i de futur. Una ciutat inventada que desenvolupe un exemple d'economia actual, ambs els seus elements positius i el seus problemes.

La ciutat que treballa, viu i dorm

El primer que tenim que apropar-nos és al pla funcional d'una ciutat actual i reconèixer les seues parts. Quan parlem d'ESTRUCTURA URBANA cal referir-se a les «diverses parts d'una ciutat» i a les «funcions» que s'ubiquen en cada una d'elles. Centrant-se en l'estructura urbana podem dir que una ciutat té tres parts amb les seues corresponents funcions: 

- Àrea Urbana: 
---- El centre de la ciutat (casc históric o antic)
---- Zones residencials ("ensanches").
En estes árees, les viviendes ocupen la major part del sol urbà. La distribució és segregada segons les possibilitats econòmiques dels habitants. Barris residencials de luxe, residencials amb millors serveis, front a polígons de vivendes masificades en perifèria o vivendes de pillor qualitat al centre. Quan els centres urbans reben nous plans urbanístics, reedifiquen a les zones antigues i situen vivendas d'alt preu, que expulsen al hàbitats tradicionals, convertint -los áreas exclusives i expulsen a la periferia als habitants tradicionals i de rendes normals o baixes (Gentrificació).
---- Perifèria industrial i comercial 
Tradicionalment, les industries es situaven en el centre de la ciutat. Als últims temps, les grans industries es traslladen als polí­gons industrials de la periferia per dos causes: en primer lloc, les lleis ambientals per evitar la contaminació i, en segon lloc, l'elevació dels preus del sol urbà, que expulsa fora de la ciutat les activitats que necesiten gran espai per al seu funcionament, com també les de redistribució. Estos polí­gons industrials es localitcen junt a les víies de transport. Les petites industries netes (es dir, no contaminants), molt especialitzades, es troben  diseminades per tota la ciutat.

El petit comerç  es distribueix pels barris residencials, mentres que el comerç especialitzat i amb més  qualitat s'agrupa en les árees céntriques. Última temps, s'han creat grans centres comercials i d'ocio en la periferia.

-Territori o hinterland: hinterland o territori de dependència econòmica, cultural o política de una localitat. S'analitzen els llaços de dependencia de la ciutat i el seu entorn i fluxos econòmics, la distància i la intensitat de fluxos d'intercanvi, límits i competència amb altres nuclis i teoria dels llocs centrals de Christaller (llocs centrals tenen més serveis i població que els llocs inferiors, són llocs de jerarquització i donen servei a la seua àrea d'influència).
----Area Periurbana
----Area Periferia
----Ruralurbana

Quins sector econòmics dominen la economia de les ciutats? 
- sector serveis
-sector industrial

Aleshores el domini d'un sector o un altre ens parla del model econòmic que predomina actualment.
Con van vore al inici de la unitat tenim un model econòmic d'un món industrialitzat i urbanitzat, que impulsa la globalització, el que ha modificat el pes i distribució mundial del sectors econòmics= p

1.- Els tradicionals països industrialitzats, seu de les indústries mes potents han deixat de fabricar físicament als seus països originals i han deslocalitzat la producció cap a països en els que la producció és més barata i ara mateix ser país amb les fàbriques no et garanteix que tingués l',economia més potent O que la teua població millore el seu nivell de vida. Al contrari moltes indústries tradicionals i bàsiques (tèxtil alts forns, etc) no donen riquesa als seus treballadors en els nous països industrials o en vies de industrialització que viuen condicions d'explotació laboral amb treball i vida molt dures.

2.-Les regiones o potències industrialitzades del món, han deixat en el seu país les indústries més competitives o la la part de la fabricació que més valor econòmic te actualment (muntatge final, disseny, alta tecnologia, etc.) i per contra, han concentrat la seua economia en el Sector serveis i en la venda (marketing, etc), així com a concrentrar els centres financiers (borses, seu bancària), que són activitats econòmiques amb més valor econòmic i per tant que donem més riquesa. La qüestió és per què la globalització pot crear esta diferencia. 

Este tipus d'economia es diu economia terciaritzada.

🟨 Pasen a l'acció: Construïm una Empresa, un Pla de Negoci



Comentarios

Entradas populares